
علوه یعنی جای بلند؛ این را اهالی روستا به ما میگویند. از زمان شناسایی روستای گردشگری علوه تا به امروز یکسال میگذرد. این روستا در کناره رودخانه کارون در مسیر جاده فرعی بین اهواز و آبادان قرار دارد. در علوه میتوانید به تماشای یک نخلستان بروید یا در مزارع کنجد و تاکستانها ساعات دلچسبی را سپری کنید. دو گونه منحصر بهفرد چای قرمز و زعفران محلی (عصفر) هم در این روستا میروید که در سایر مناطق برداشت نمیشود. این خصیصه باعث شده در ماههای اول شناسایی این روستای گردشگری، جشنواره چای ترش یا همان چای قرمز در آن برگزار شود و گردشگران را جذب خود کند. اما رویدادی دیگر که باعث میشود توانمندیهای این روستای جنوب اهواز را برجسته کند، برگزاری جشنواره زعفران است.
این روزها که فصل برداشت غوره از تاکستانهای روستاهای شرق کارون است، نام غراویه و علوه فراوان شنیده میشود.
در مضیف گِلی، قهوه عربی نوش جان کنید
در روستای علوه اما یک سازه خاص وجود دارد که گردشگران را بیش از هر اثری جذب میکند؛ مضیف گلی با قدمت 120 ساله که محلی است برای آشنایی با آیین پذیرایی قهوهخوری عربی و چای. کریم باوی معروف به ابوعلی، مدیریت و سایر امور مربوط به گردشگری روستا را به عهده دارد.
مضیف با مصالحی از گل و چندل بنا شده و ترکیب همین مصالح و مهربانی متولیان آن، فضایی دلنشین و آرام برای گردشگران به وجود آورده تا لذت آسودن در این مضیف و تجربه نوشیدن قهوه و چای عربی را دهان به دهان نقل قول کنند و گردشگران بیشتری را در همه فصول سال به سوی آن بکشانند.
یکی از ویژگیهای این روستای 200 نفره، نسبت فامیلی ساکنان آن است. در علوه همه افراد ساکن این روستا فرزند، نوه، نتیجه و نبیره شخصی به نام حاج حسین هستند که ابوعلی یکی از فرزندان آن مرحوم محسوب میشود. به همین ترتیب همه نوهها، نتیجهها و نبیرهها در روستا ابوعلی را پدربزرگ خطاب میکنند.
روستایی پر از فرآورده های خوشمزه
همه اینها که گفته شد، در کنار بسته بندی و عرضه چای ترش، کنجد محلی، صنایعدستی، عسل فرآوری شده و دوغ مخصوص محلی، علوه را به یک روستای هدف گردشگری تبدیل کرده؛ جایی که میتواند همین حالا و در همین آب و هوای گرم هم مقصد خوبی برای سفرهای تابستانیتان باشد. در یکسال اخیر که از شناسایی روستای علوه میگذرد و به خاطر همکاری خوب اهالی روستا، استقبال گردشگران و همکاری اداره میراث فرهنگی، علوه میزبان برگزاری انواع کلاسها و دورههای آموزشی صنایعدستی و بومگردی هم شده است. برای سفر به علوه باید در ابتدای جاده اهواز به آبادان قرار بگیرید. از کنار پل صالحآباد در سمت راست عبور کرده و در مسیر جاده کوت امیر حرکت کنید و با گذر از روستای قلعه مزیت، مظفریه، غزاویه بزرگ و کوچک، بهر، وعلیه به علوه برسید. تمام این مسیر زیبا و مملو از نخلستان، گندمزار و تاکستان را میتوان 20 دقیقهای طی کرد. در این مسیر، منطقه گاومیش آباد هم خاص و دیدنی است؛ انبوهی گاومیش که در حال آب تنی هستند و در تامین لبنیات نقش مهمی دارند.
10 روستا و 100 طعم
گردشگری غذا یکی از ارکان مهم گردشگری در دنیای امروز است که سهم مهمی در جذب گردشگران دارد. بیشتر مناطق کشورمان از تنوع غذایی بالایی برخوردارند و مدیر میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان کارون هم به وجود این تنوع غذایی در روستاهای گردشگری این شهرستان اشاره میکند و به جامجم میگوید: بالغبر 30 غذای محلی از جمله مفطح، امگشت، مدفونه، سلج، محروگ اصبعه مرگ مالح، معلوگه، ایریش توله، امحمر، شلکین، محشا، و... در روستاهای کارون پخت میشود که میتواند پسند ذائقه هر گردشگری را به دنبال داشته باشد. حسن ناصر به احیا و رونق صنایعدستی روستاهای شرق کارون هم اشاره میکند و میافزاید: هنر اخزارهبافی یکی از هنرهای صنایعدستی روستاهای اطراف کارون است که رو به فراموشی بود و امروز درصدد احیا و معرفی مجدد آن هستیم.
به گفته وی، در این منطقه 60 نفر بانوی بافنده شناسایی شدهاند که ده نفر از این افراد به درجه استادی رسیده و کار آموزش بافندگی را به صورت رایگان برای داوطلبان انجام میدهند. توربافی، چرمدوزی، تولید کفش دستدوز، حصیر، کلاه، زنبیل و فرش حصیری به نام بل، هنر دست زنان روستاهای کارون است.
شهرستان کارون در جنوب مرکز استان خوزستان به مرکزیت کوت عبدا... شامل دهستانهای کوت عبدا...، استیشن، خزامی، درویشیه (چمران)، شریعتییک، کوت نواصر، کوی منتظری، گاومیش آباد، گندمکار و هادیآباد است.
مجتبی گهستونی
ایران
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
عضو شورای خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با «جام جم» مطرح کرد
در گفتوگو با گردآورنده کتاب «قصه جریحهدار شد» مطرح شد
ناصر ابراهیمی در گفت و گو با جام جم آنلاین؛
گفتوگو با محمد خیراندیش در حاشیه اختتامیه جشنواره بینالمللی فیلم ۱۰۰